FEEL THE VIBE

FEEL THE VIBE
FEEL THE VIBE
ДОБРЕ ДОШЛИ В САЙТА МИ /За връзка skype: Lyubcho_88/

петък, 23 август 2013 г.

YAMAHA AX-930 Реконструкция


Усилвателя дойде при мен не в оригинален вид, а изцяло преработен със сменени трансформатор и крайни стъпала QUAD 520 от тази тема.
Оригинална е само кутията и радиатора, както и изводите за ОТ. Има добавена платка за отложен старт на ОТ и защита от право напрежение в изхода.
Малко снимки на усилвателя в състоянието, в което пристигна
при мен преди интервенцята.


Личи си старанието, което е вложено в преработката и уменята на предишния конструктур, който е вградил новите стъпала по схемата на QUAD520.



За съжаление, те имат накакъв проблем с работата си и след известно време на работа изгаряли. Тук е мястото да отбележа, че усилвателя пристигна неработещ. Лично за мен е интересно да разбера какъв е проблема в тези стъпала и да го отстраня като се надявам гн.Радев да се включи, ако има желание разбира се и ми се наложи да търся помощ, но това в друга тема.
По желание на собственика тези стъпала ще се заменят с нови по схема на ЕКСЕЛА от тази тема.
Както стана дума по горе е заменен оригиналния трансформатор с друг тороиден с измерени напрежения на ПХ при мен 2х40VAC. Това осигурява захранващо напрежение от +/-56V за усилвателните платки с филтрираща група от 2х22000uF/71V кондензатори специализирани за аудио, марка ELNA.



На първо време нещата, които не ми харесват са:
-разположението на усилвателните платки в/у радиатора. Новите ще са монтирани една до друга, легнали на радиатора като крайните транзистори ще са захванати от долу на повърхността на радиатора.
-радиатора ще бъде боядисан със черен мат за да отдава по добре температурата в околната среда. Преди това е добре да се обработи със сода каустик.
-мястото на което са монтирани входните чинчове. Мисля да ги мръдна леко в дясно (има точно 2 отвора за тях) и ще стоят по на място. От тази интервенция ще скъсим дължината на сигналния кабел с няколко сантиметра. В момента самия той е троен екраниран като оплетката е маса, а останалите 2 жила са 2та канала. Тук бих се радвал, ако колегата ivos се намеси и каже дали това е правилно, или по добре да са 2 отделни екранирани кабели от чинчовете до потенциометъра, като се обединяват само при чинчовете. Сегашното връзване според мен е предпоставка за брумене въпреки, че собственика не се е оплаквал от подобно нещо. Това трябва да се тества.
-сигналните кабели от потенциометъра до стъпалата са вързани без оплетката и ще бъдат заменени с нови двойни, тъй като и без това вече едното от стъпалата ще е на по голямо разстояние от другото.
-много отвори има отзад на панела за чинчове, който са премахнати и седи някак грозно. Трябва да се помисли за затварянето им (скриването им).
-захранващия кабел по молба на собственика ще бъде заменен с тройна букса за 230VAC (от тези, които се слагат по PC захранванията)
-захранващите кабели за усилвателните платки може би ще се сменят с нови с по голям диаметър, макар сегашните да са къси и достатъчно дебели. Това в последствие ще установя в хода на работа.


Понеже радиатора ми се видя леко слаб за да може да разсее необходимата обявена от производителя мощност поразрових и по DIN стандарт на същия фабричен усилвател с по мощен трансформатор и този радиатор му дават 200W/4ома на канал на 1kHz ЦЪК
Не знам как се е справял, но едва ли ще го пуснат с бъг от прегряване. Това до някъде даде надежда, че няма да има проблеми, но все пак направих всичко възможно за да се подобри работата му. Радиатора беше предварително обработен със сода каустик, (така нареченото импрегниране на алуминий) след това почернен с черен, като е оставено небоядисано място само там където контактуват крайните транзистори.

Ето вече обработката на радиатора и разположените 2 канала на ЕКСЕЛА "black edition" .







Платките са монтирани в кутията "надолу с главата" за да може по естествен начин топлината да се отделя в горната част на радиатора.

Масата на филтровите кондензатори според мен не беше направена както трябва (вижда се горе на снимките със кондензаторите), а тази тел образува кръг, който би спомогнал за наличието на брум. Затова малко я преработих. 


И така накратко какво е свършено по усилвателя.
1.Смяна на крайните стъпала с изцяло нови по схема ЕКСЕЛА
2.Обработка на радиатора (почерняне) и промяна на разположението на крайните транзистори.
3.Затапване на всички отвори, останали от липсващи чинчове по задния панел.
4.Смяна на кабела за 230VAC с тройна букса.
5.Изцяло ново окабеляване и преаранжиране в кутията към стъпалата, както от захранването, така и сигналните. Преработка на звездния център. Кабелите на захранването са предварително оплетени.
6.Добавена термична защита на радиатора, която сработва на 70°С.
7.Добавен клип индикатор, като се ползва стандартния диод монтиран на предния панел.
Ток на покой на стъпалата 100мА общо на два срещуположни крайни транзистора. Тоест в покой 2те стъпалата общо разсейват около 22W.

Малко измервания:
1kHz точно преди клипване на 8ома, измерено напрежение 44,6V и мощност в/у товара 124W


1kHz точно преди клипване на 4ома, измерено напрежение 39,7V и мощност в/у товара 197W


След работа с максимално ниво на 8ома ОТ за 40мин радиатора имаше максимална стойност на температурата от 52°С.
Ето и поглед на кутията от горе със всичко монтирано, както и на преден/заден панел.





Поздрави,
LA Sound

Няма коментари:

Публикуване на коментар