FEEL THE VIBE

FEEL THE VIBE
FEEL THE VIBE
ДОБРЕ ДОШЛИ В САЙТА МИ /За връзка skype: Lyubcho_88/

четвъртък, 2 октомври 2014 г.

Освежаване на усилвател Audioanalyse PA-90

Освежаване на усилвател Audioanalyse PA-90

Усилвателят е Френско производство модел 1980г. Като за толкова години е доста запазен. По онова време е бил наистина върхово качество на пазара на аудио техника. По спецификация работи до 10W@8Ohm в чист клас А, след което преминава в клас В. Максималната изходна мощност сертифицирана за работа върху 8Ohm е 120W на канал. 34години след това усилвателят се нуждаеше от някой обновления. Малко
снимки под капака преди да започнем интервенцията по него.


Измерване на филтриращите капацитети в захранването.


Характеристики: Усилвателят е захранен от мощен 700VA тороидален трансформатор с 4х10 000uF филтриращи капацитети в захранването и напрежения +/-56VDC.  Схемата на усилвателя е много интересна и добре позната в профи средите, изградена от двутактен входен диференциален усилвател, напълно огледална (симетрична) топология за усилватели по напрежение (VAS) и мощно крайно стъпало състоящо се от 2х2 крани транзистори TIP35C/36C.


Една бърза симулация показа завидни стойности на изкривяванията на тази схема при чист клас А - 0,0003%

При преминаване в клас В (при пълна мощност) изкривянанията достигат едва 0,05%. По всичко личи, че това е класен усилвател, особено през 80-те години.

Интервенциите, които бяха направени по усилвателя са следните:
 
1. Изходните терминали тип "щипки" за озвучителни тела бяха сменени с нови по качествени, с родиево покритие на контактите. Виж снимките по долу.
 
2. След измерване на капацитета на големите филтриращи кондензатори се установи, че 3 от тях са с намален на половина капацитет от сертифицирания 10 000uF. Единствено един от тях имаше капацитет 9 500uF, а останалите средно 5 500 - 6 500uF. Това наложи смята им с нови 10 000uF/63V марка HITANO серия ELP. 

3. Сменени са електролитните кондензатори 220uF/16V в обратната връзка на крайните стъпала с нови марка Fujicon, въпреки, че те не бяха загубили капацитета си, е добра практика превантивно да се подменят с нови.

4. Сменени са тримерите за настройка на тока на покой и офсета на усилвателните платки с нови, след което са смазани допълнително с цел по дълъг живот.

6. Сменена е термопастата на крайните транзистори, тъй като се наложи платките да бъдат демонтирани, за да се извършат другите интервенции, а и все пак пастата е била на повече от 30години.

7. След смяна на елементите бяха почистени и намазани с контактен шпрей цоклите на всички предпазители, след което напръскани с течна грес за предпазнале от последваща корозия.

8. Последно усилвателя беше настроен с ток на покой гарантиращ работа в чист клас А до 10W@8Ohm и офсет <0 .5v.="" p="">

Eто и снимки на под капака след освежаването и снимки на цялостния реновиран усилвател.


Няма коментари:

Публикуване на коментар